Euroscola 2014
Colegiul Costache Negruzzi Iasi
DESCRIEREA PROIECTULUI EUROSCOLA 2014 / 2015
COLEGIUL “COSTACHE NEGRUZZI” IAŞI
Împreună pentru tinerii Europei!
Inspiraţi de adevărul cuvintelor lui Euripide – “Puterea celor tineri stă în faptă” (Rhesus) – şi conştienţi că viitorul construcţiei economice şi politice numite Uniunea Europeană aparţine acestui segment al populaţiei, tineretul, inițiativa legislativă propusă în cadrul competiției EUROSCOLA 2014/2015, ediția a VII-a ne-a suscitat interesul în mod implicit.
Întrucât această iniţiativă vizează nu doar calitatea noastră de cetățeni europeni, ci şi probleme care, mai devreme sau mai târziu, ne vor afecta în mod direct, în contextul în care cu toții ne dorim o carieră de succes în Uniunea Europeană, proiectul nostru a demarat de la premisa susţinerii tinerilor în a deveni adulți responsabili și, mai ales, capabili de a-și depăși propriile limite. Faptul că suntem cetățeni europeni reprezintă deopotrivă un atu și o responsabilitate. Uniunea Europeană nu mai este, demult, doar un concept, ci este, pentru fiecare dintre noi, spațiul în care ne integrăm în diversitate, desăvârșindu-ne devenirea.
Ne-am propus să atingem, prin activitățile realizate, câteva obiective importante în acest traseu al cunoașterii și al dezvoltării, la o vârstă la care adolescenții își conturează principii și adoptă valori ce le vor călăuzi întreaga existență. Astfel, am urmărit: 1) să informăm tinerii asupra instituţiilor europene şi a rolului Parlamentului European în procesul decizional al Uniunii Europene; 2) să informăm şi să stimulăm tinerii cu privire la importanţa participării la alegerea reprezentanţilor pentru Parlamentul European; 3) să responsabilizăm grupul ţintă prin simularea rolurilor de membri ai Parlamentului European şi prin intermediul unor activităţi complexe şi concrete de conştientizare a importanţei acestei instituţii; 4) să dezvoltăm abilităţile de comunicare, de lucru în echipă şi de leadership ale elevilor implicaţi; 5) să ne asumăm statutul de cetățean european și, de ce nu, pe cel de potențial viitor reprezentant în Parlamentul European, prin realizarea unui material filmat în care să simulăm prezentarea în plen a raportului asupra iniţiativei legislative propuse, dezbaterea pe marginea lui (trei interpelări) şi votul final.
Cine suntem? Echipa EUROSCOLA 2014 din cadrul Colegiului “Costache Negruzzi” Iaşi este formată din 24 de tineri animați de spiritul european, care își doresc să cunoască și să se implice în activitățile civice, cu atât mai mult cu cât recenta reconfigurare a structurii Parlamentului European, ca urmare a votului din luna mai, le-a atras atenția asupra responsabilității pe care o vor avea, la rândul lor, peste patru ani, în alegerea propriilor reprezentanți. Și pentru că entuziasmul celor 24 de elevi nu a fost singular în școala noastră, aceștia au fost selectați în urma unei competiții interne, pe baza unui dosar de candidatură și a unui interviu, valorizând deopotrivă în alegerea lor experiența acumulată prin implicarea în proiecte de voluntariat, precum și capacitatea de adaptare la nou, inițiativa și, mai ales, creativitatea.
Parcursul iniţiativei legislative în dezbatere, dată fiind structura competiției de anul acesta, s-a dovedit o adevărată provocare. Desfășurat în perioada 5 iunie 2014 – 7 octombrie 2014, acesta a cuprins câteva etape importante care au condus la atingerea obiectivelor propuse și, mai ales, au conturat o echipă unită și dornică de a încununa cu succes această inițiativă.
Într-o primă etapă, au avut loc întâlniri de lucru în cadrul cărora s-au definit structura și obiectivele specifice ale proiectului, s-au propus activități ce urmau a fi implementate, realizând încă de la început faptul că o dezbatere parlamentară, fie ea și simulată, presupune nu doar spontaneitate, ci și documentare. Astfel, proiectul nostru a demarat prin studierea și analiza inițiativei legislative, a structurii și componenței Parlamentului European, precum și prin documentarea asupra procedurilor specifice de dezbatere și adoptare a unei propuneri legislative. Mai mult, asumându-și rolurile de parlamentari europeni, membrii echipei au conștientizat încă din acestă etapă responsabilitatea care le revine aleșilor în a asculta și a acționa în concordanță cu opiniile și problemele celor pe care îi reprezintă. Am fixat, astfel, strategia de management a proiectului și am analizat, în perspectiva activităților ce urmau a fi desfășurate, posibilitatea de a supune atenției inițiativa legislativă în discuție unui număr cât mai mare de actori sociali afectați în mod (in)direct de problema șomajului în rândul tinerilor. Elementele de identitate ale grupului au fost realizate tot în această etapă, elevii creând sigla proiectului, un simbol al integrării Colegiului “Costache Negruzzi” în dimensiunea europeană (prin îmbinarea literelor LI (Liceul Internat) cu cele 12 stele ale steagului european). De asemenea, am inițiat pagina de Facebook (www.facebook.com/euroscola2014) și am demarat construcția site-ului dedicat proiectului, am conceput și realizat materialele de informare necesare în desfășurarea proiectului (chestionare, flyer, broșură, prezentări PPT). Am structurat activitățile premergătoare dezbaterii finale pornind de la premisa contactului direct cu tinerii (în primul rând), dar și cu potențialii angajatori și cu autoritățile responsabile în a soluționa, măcar partial, această problemă.
Pentru a urmări prima linie de acţiune – contactul direct cu tinerii, am aplicat un număr de 100 de chestionare elevilor din anii terminali ai Colegiului “C. Negruzzi”, în încercarea de a afla în ce măsură cunosc oportunitățile oferite de Uniunea Europeană și modul în care se raportează la acestea. De asemenea, am realizat două workshop-uri în parteneriat cu instituții din județul Iași (Asociația RoTalent și Liceul Tehnologic Tătăruși), având ca grupuri țintă adolescenți care se pregătesc pentru a deveni angajați pe piața muncii, în cadrul cărora am prezentat rolul instituțiilor europene în procesul decizional, am dezbătut problemele pe care le întâmpină tinerii în găsirea unui loc de muncă și, nu în ultimul rând, am căutat soluții. Colaborarea cu cele două instituții a vizat contactul cu două categorii importante de tineri, pe de o parte, cei supradotați (Clubul IQ din cadrul Asociației RoTalent reunind elevii olimpici naționali și internaționali din județul Iași) și, pe de altă parte, cei proveniți din mediul rural (Liceul Tehnologic Tătăruși), identificând problemele specifice fiecărei categorii.
Am abordat, totodată, un număr destul de mare de tineri din municipiul Iași, prin distribuirea de flyere și pliante realizate de membrii echipei, într-o campanie de informare, încercând, astfel, să aflăm de la ei opinii diferite cu privire la soluționarea crizei locurilor de muncă în rândul tinerilor și nu numai. Prin interviurile stradale am încercat să luăm pulsul comunității, urmărind, deopotrivă, acumularea unui conținut informațional necesar în dezbaterea inițiativei legislative, dar și inițierea grupului de elevi implicați în tehnici de comunicare și relaționare interpersonală.
Am participat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată de AJOFM pe 26 septembrie, ocazie cu care am intrat în contact cu o altă categorie de tineri, studenții, care fie se aflau deja în căutarea unui loc de muncă, fie studiau oferta existentă, în perspectiva absolvirii. Această experienţă a reflectat, o dată în plus, faptul că tinerii manifestă disponibilitate și interes pentru tot ceea ce este nou și își doresc să dezvolte cariere de succes.
În paralel cu aceste activitați ce au vizat prima și cea mai importantă categorie afectată de problema şomajului, tinerii, am încercat să abordăm subiectul și din perspectiva angajatorilor. Pe lângă prezentarea inițiativei legislative în dezbatere, intenția demersului a fost de a afla care sunt, pe de o parte, atuu-rile care îi transformă pe tineri din candidați în angajați și, pe de alta, condițiile ce ar putea fi îmbunătățite pentru a facilita accesul tinerilor la joburile oferite de marile companii și de IMM-uri. Am discutat, astfel, în cadrul unor interviuri, cu câțiva angajatori din județul Iași, atât la sediile proprii (Ziarul de Iași, Darif Grup SRL etc.) cât și în cadrul Bursei locurilor de muncă mai sus menţionate (OTP Bank, Xerox etc.). Discuțiile cu angajatorii au reflectat faptul că și aceștia sunt preocupați de problema lipsei locurilor de muncă pentru tineri și caută soluții care să le permită acestora din urmă accesul pe piața muncii. Totodată, ele au reprezentat oportunități pentru membrii echipei de a se raporta la inițiativa legislativă dintr-o altă perspectivă, depășind astfel barieriele propriei vârste și înțelegând faptul că șomajul este rezultatul unui cumul de factori sociali și economici.
Deoarece proiectul nostru a avut în vedere atât dezbaterea iniţiativei legislative, cât şi căutarea de soluţii cu privire la problema şomajului în rândul tinerilor, am înţeles să abordăm subiectul şi din punctul de vedere al celor direct responsabili de implementarea recomandărilor adresate României, autorităţi de a căror iniţiativă depinde eficientizarea metodelor prin care tinerii au acces la cât mai multe locuri de muncă. Astfel, interviul cu d-na Inspector Şcolar General, prof. dr. Camelia Gavrilă i-a ajutat pe membrii echipei să înţeleagă mai bine în ce fel sistemul de învăţământ din România se aliniază tendinţelor europene. Mai mult, acesta a relevat care sunt măsurile ce au fost deja luate pentru a facilita dobândirea de competenţe adaptate la cerinţele pieţei de muncă precum şi o mai bună integrare a tinerilor în spaţiul european. Interviul a fost unul de substanţă, pe lângă abordarea unor elemente de competenţă managerială în domeniul educaţiei, reflectând şi preocuparea autorităţilor pentru încurajarea dezvoltării tinerilor. De altfel, pe parcursul desfăşurării proiectului, am beneficiat constant de susţinerea Inspectoratului Şcolar General al judeţului Iaşi în promovarea valorilor europene şi a iniţiativelor educaţionale asociate acestora.
Experienţa întâlnirii cu d-na inspector a fost completată de dialogul cu d-na Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Iaşi, care a oferit echipei o viziune pragmatică asupra situaţiei şomajului în rândul tinerilor la nivel local, naţional şi european. Reprezentând o instituţie care este implicată în mod direct în gestionarea situaţiei tinerilor absolvenţi de instituţii de învăţământ, în calitatea lor de potenţiali angajaţi, d-na Sîrghie a evidenţiat faptul că iniţiativa legislativă Împreună pentru tinerii Europei constituie deja o prioritate în spaţiul românesc, reflectată în numeroasele programe ce se desfăşoară deja. Astfel, dialogul cu autorităţile a contribuit la familiarizarea membrilor echipei EUROSCOLA cu rigorile unei întâlniri de lucru într-un spaţiu oficial, pregătindu-i astfel pentru a-şi asuma şi mai bine rolurile din cadrul dezbaterii simulate.
După acest parcurs integrator de studiere a iniţiativei legislative şi de punere în dezbatere publică a ei, membrii echipei au fost pregătiţi pentru dezbaterea în plen a problemelor pe care le-au întâlnit. Dincolo de latura organizaţională, pe care au studiat-o atât prin lectura materialelor puse la dispoziţie pe site-ul Parlamentului European, cât şi prin vizionarea înregistrărilor unor dezbateri din plen, asumarea rolurilor a pus şi o problemă de viziune personală. Înainte de a dezbate efectiv iniţiativa legislativă, elevii s-au reunit în Comisia pentru Ocuparea Forţei de muncă pentru întocmirea raportului. Aceasta a avut ca scop informarea Parlamentului asupra propunerii legislative şi atragerea atenţiei asupra măsurilor imediate ce sunt necesare a fi adoptate în Uniunea Europeană pentru scăderea ratei şomajului în rândul tinerilor. Fundamentarea raportului a fost făcută în acord cu textul legislativ propus, comisia elaborând un text ce însumează preocupările detaliate în cadrul acestuia. Raportorul a avut rolul de a susţine argumentarea în plen şi de a răspunde interpelărilor parlamentarilor.
În paralel cu şedinţele Comisiei, membrii grupurilor parlamentare au reanalizat propunerea legislativă luând în considerare argumentele susţinute de interlocutorii cu care au avut contact pe parcursul desfăşurării activităţilor expuse anterior. Astfel, membrii s-au orgnizat în trei grupuri parlamentare corespunzatoare grupurilor din Parlamanetul European cu cel mai mare procentaj de parlamentari (S&D, PPE, ECR). Fără a ignora componenţa politică extinsă a Parlamentului European, am ales cele trei grupuri ca reprezentative pentru viziunile exprimate în cadrul celor trei interpelări (conform regulamentului competiţiei Euroscola).
Prima interpelare a abordat o viziune socială, ridicând pe de o parte, problema adaptării conţinuturilor educaţionale la necesităţile regionale şi europene deopotrivă şi, pe de altă parte, a sugerat o abordare detaliată a problemelor adiacente şomajului în rândul tinerilor (îmbătrânirea populaţiei active, migraţia masivă a forţei de muncă şi fenomenul „brain-drain”). A doua interpelare a vizat domeniul economic-financiar, dintr-o perspectivă de centru-dreapta, menită a aduce în atenţia Parlamentului faptul că economia este cea care contribuie în modul cel mai semnificativ la crearea de locuri de muncă şi la reducerea şomajului. Luând drept exemplu concret situaţia României, grupul parlamentar al PPE a sugerat o readaptare a cadrului legislativ astfel încât să fie încurajată menţinerea tinerilor în locuri de muncă permanente, nu doar în cele temporare. A treia interpelare a exprimat în plen nemulţumirea tinerilor cu privire la două aspecte reflectate constant în cadrul întâlnirilor cu aceştia. Reprezentantul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni a argumentat, pe de o parte, insuficienţa programelor de consiliere vocaţională şi de carieră de nivel european şi, pe de alta, lipsa de detalii concrete în cadrul propunerii legislative cu privire la încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor. Deoarece procedura cartonașului albastru a atras atenția membrilor echipei în cadrul studiului premergător dezbaterii ca fiind una eficientă, a fost adresată o întrebare în cadrul acestei ultime interpelări, tocmai pentru a reflecta faptul că argumentarea nu era pe deplin susținută. Vehemența voită a reprezentantului Reformiştilor a urmărit a reflecta diversitatea de opinii care fac din Parlamentul European, un spațiu al dezbaterii și al libertății de exprimare.
Răspunsul raportorului la aceste interpelări a reprezentat punctul culminant al simulării, întrucât a necesitat nu doar o capacitate de sinteză a opiniilor aparent divergente, ci mai ales utilizarea unor strategii de comunicare eficiente, care să convingă auditoriul că, deși problema șomajului este una complexă, ea nu poate fi rezolvată decât în etape succesive și susținute de inițiative regionale și europene. Astfel, dacă interpelările au vizat, în parte, aspecte identificate ca fiind problematice, răspunsul raportorului s-a vrut a fi o expunere coerentă a motivațiilor pentru care aceste interpelări nu modifică în mod concret conținutul inițiativei legislative. Argumentarea a avut la bază, pe lângă conținutul informațional, și o serie de tehnici de argumentare menite a convinge plenul de legitimitatea opiniei susținute de Comisia pentru Ocuparea forței de muncă.
Pe lângă coerența și coeziunea necesare unui astfel de demers, tehnicile deliberat folosite în răspunsul raportorului au fost: a) raportarea unui caz particular la o propoziţie generală (presupusă a fi admisă de auditoriu: paragraful 3 în care se argumentează că recomandările specifice țărilor includ și cazurile menționate în interpelare); b) argumentul autorităţii (paragraful 4, în care se invocă drepturile și libertațile garantate de legislația europeană, în vederea admiterii faptului că libera circulație a persoanelor trebuie să fie susținută); c) argumentul a fortiori (paragraful 5, în care se arată că, de vreme ce acceptă o idee, plenul ar trebui să o susțină și pe cea adiacentă); d) concesiunea (paragraful 6, în care se admite existența aparentă a unui dezavantaj în faptul că există țări care nu oferă suficiente condiții pentru dobândirea de competențe, însă se susține și mai puternic ideea că Uniunea Europeană trebuie să facă demersuri concrete în direcția reformei educaționale); e) invocarea de exemple paralele (paragraful 7 şi paragraful 8, invocând programe deja existente care contribuie la reducerea şomajului și la eficientizarea măsurilor luate deja); f) tehnica eliminării alternativelor la teza propusă (paragraful 9, în care se argumentează că scopul raportului nu este acela de a absolutiza problema șomajului și nici ignorarea ei de către statele membre, ci susținerea și îmbunătățirea cadrului de angajare a tinerilor).
Respectând procedura studiată din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European, la terminarea dezbaterii, membrii echipei au simulat votul prin apel nominal (electronic) asupra propunerii legislative în discuție, înaintând, în scris, explicațiile votului, în concordanță cu rolurile asumate. Întrucât pe parcursul desfășurării activităților din proiect și, mai ales, în contextul studierii amănunțite a problemei șomajului în rândul tinerilor și a soluțiilor propuse în cadrul Apelului la acțiune pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor (COM/2013/0447 final), membrii echipei au conștientizat importanța măsurilor și necesitatea implementării lor, propunerea legislativă a fost adoptată cu majoritate de voturi (17 pentru, 5 împotrivă și 2 abțineri).
Ecourile proiectului
Inițiativa negruzzistă de a se înscrie în competiția Euroscola 2014-2015 a generat atât o conștientizare a importanței instituțiilor europene, cât și o dezbatere constructivă asupra problemei șomajului în rândul tinerilor. Beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului au fost în număr destul de mare (peste 1000 de persoane), având în vedere atât participarea la activități, cât și impactul mass-media, proiectul fiind promovat în presa locală (TVR, Radio Iași, Ziarul de Iași, Impact FM), online, pe pagina de Facebook, cu peste 500 de like-uri, și pe site-ul dedicat proiectului - http://colegiulnegruzzi.wix.com/euroscola.
Ca orice inițiativă finalizată cu succes, proiectul Împreună pentru tinerii Europei! dezvoltat de echipa Colegiului „Costache Negruzzi” din Iași a fost o oportunitate de a învăța și de a fi creativi. Ne-am apropiat de instituțiile europene și de valorile pe care le promovează, am studiat în profunzime procedurile și mecanismele care stau la baza funcționării democrației europene și am conștientizat, odată în plus, că fiecare dintre noi poate contribui la depășirea problemelor cu care Uniunea Europeană se confruntă. După cum elevii au declarat, proiectul le-a oferit şansa să descopere în ei înşişi competenţe şi valori ale adevăraţilor cetăţeni europeni.