top of page

      "Negruzzistii, noi voci active în corul tinerilor europeni.

      Cetăţenia europeană nu este un mit, nu este doar un concept ce flutură pe buzele tuturor sau se aşează pe hârtie pentru o simplă încadrare a iniţiativelor educaţionale ale momentului în peisajul european, ci este o realitate pe care o putem simţi, contura zi de zi, o putem potenţa împreună, cu gânduri si iniţiative îndrăzneţe. Aceasta, cred, a fost prima lecţie, prima "realitate palpabilă" pe care cei 24 entuziaşti negruzzişti au învăţat-o când au spus "da" proiectului Euroscola. Au luat apoi pulsul "realităţii dure" prin aplecarea către o temă care implică o investiţie însemnată de timp şi efort şi care stârneşte îngrijorare şi descurajare, cu trimitere la un viitor ce asteaptă după colţ: clădirea unei cariere pentru care tinerii s-au pregătit şi perspectiva sumbră a şomajului în rândul acestora. Sunt tineri și isi doresc cu toții o lume cu mai multe posibilităţi de împlinire, o lume guvernată de respect, implicare, educație de calitate, spirit de echipă, acceptare a diversităţii, de lucrul bine făcut şi justă apreciere a valorilor.

      Elevii Colegiului "Costache Negruzzi", asemenea atâtor "tineri-resursă" vor să facă un prim pas spre această lume şi au arătat, prin seriozitatea demersurilor din cadrul acestul proiect, că au în bagaj tot ce le trebuie: creativitate, energie, iniţiativă, curaj în asumarea deciziilor, putere de a convinge, răbdarea de a informa pe fiecare, dorinţa de a fi între alți tineri și de a-i impulsiona să treacă la acţiune: pentru ei înșiși, pentru comunitatea din care fac parte, pentru comunitatea europeană. Asfel pot clădi împreună şi se pot întâlni cu a treia, şi cea mai "dulce realitate", aceea în care se transformă visele lor de devenire.

      În calitate de coordonator de proiecte europene în şcoală, această iniţiativă a colegelor mele, Cristina Mocanu si Anca Voicu, dusă la îndeplinire cu rigoare şi însufleţire, alături de cei 24 de liceeni şi sprijinită cu generozitate de direcţiunea colegiului, nu poate decât sa mă bucure şi să mă determine să cred că tradiţia participării profesorilor şi elevilor negruzzişti la proiectele europene i-a inspirat şi le-a sporit într-o anume măsură motivaţia de implicare în proiectul Euroscola. Doresc întregii echipe o binemeritată reuşită, negruzziştilor noştri să ocupe, chiar şi pentru o zi, scaunele de europarlamentari şi să se bucure de interacţiune şi schimb de idei cu elevii din alte ţări căci este o întâlnire care poate schimba în mod fericit traiectoria unor vieţi . În cele din urmă, ce sunt asfel de acţiuni la dimensiuni europene decât o complexă şi realistă  pregătire pentru viaţă, pentru o carieră de succes şi pentru schimbare în general?"

                                                       

                                                        

                                                       Prof. Gianina Artenie

Coordonator Proiecte Europene,

Colegiul "Costache Negruzzi"

Proiectul Euroscola este o oportunitate extraordinară pentru elevi, și in mos special pentru elevii scolii noastre. Aceștia sunt implicați în multe proiecte extrascolare la care participă cu seriozitate, iar ecourile pe care le primim în urma participării lor sunt pozitive (amintesc aici câteva proiecte la care au participat cu succes în ultimul timp: Comunicare on-line, Jurnal de antreprenor, Filit, etc.). 

 

Prof. Lucia Miron

Profesor de informatică,

Colegiul "Costache Negruzzi"

Număr special al Jurnalului Negruzzist

 

Realizat de membrii echipei Euroscola

Reportaj difuzat de TVR Iasi

 

 

Reporter: Carmen Scutariu

Imagine: Radu Brehuescu

Montaj: Loredan Baiardi

Reportaj Sens Unic - Raluca Diaconiuc
00:00 / 00:00
Reportaj difuzat de Radio Iasi

 

Realizator: Raluca Diaconiuc

Articol publicat in Ziarul de Iasi

 

Autor: Paula Scînteianu

bottom of page