top of page

Activități

        În cadrul proiectului desfășurat în școala noastră, am realizat o serie de activități care au urmărit, pe de o parte, atingerea obiectivelor propuse, și, pe de alta, să conducă la o mai bună înțelegere de către membrii echipei a problemelor cu care se confruntă tinerii în perspectiva angajării. Astfel, pe parcursul proiectului, echipa a urmărit ca prin aceste activități să poată reflecta diversele probleme despre care au aflat mai multe informații,  în interpelarile propuse în simularea dezbaterii parlamentare. 

Chestionare

 

     Într-o primă etapă a proiectului, echipa a elaborat si aplicat un cestionar unui număr de 100 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a din cadrul Colegiului Costache Negruzzi, în încercarea de a afla care sunt problemele care îi preocupă pe aceștia în perspectiva intrării pe piața muncii, precum și care este opinia lor cu privire la rolul Uniunii Europene și a programelor pe care aceasta le promovează pentru susținerea tinerilor. 

Workshop la Clubul IQ Iași

   

       Având în vedere faptul că proiectul Euroscola îsi propune informarea unui număr cât mai mare de tineri despre problema șomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 si 25 de ani, echipa noastra a decis să încheie un parteneriat cu fundația Rotalent, prin care să organizeze o prezentare a problemei și a initiațivei menționate, pentru membrii Clubului IQ Iasi.

       

        Clubul IQ este format exclusiv din olimpici naționali si internaționali, de liceu, de la nivelul întregului județ Iasi, astfel încat întalnirea si discuțiile purtate cu membrii săi au fost văzute ca o excelentă oportunitate de promovare a proiectului, dar si de găsire a unor solutii inovative contra șomajului în rândul tinerilor.

Interviuri stradale și
distribuire de flyere

   

       Pentru a afla soluția la o problema, trebuie să identifici traiectoria și originea acesteia. Astfel,  ne-am hotarat să aflam și opinia publică, a persoanelor direct afectate de tema proiectului la care participăm, și anume lipsa locurilor de muncă pentru tineri. Ne-am adunat în centrul orașului Iași, în Piața Unirii  și ne-am făcut curaj să abordăm trecătorii grăbiți, în sperațna că ne vor acorda un scurt interviu, după ce le prezentam tema proiectului și le ofeream spre studiu un flyer realizat in cadrul acestuia. O experiență care pentru cei mai mult dintre noi a fost prima de acest fel.

   Am reușit să fim noi înșine și să inspirăm încredere trecătorilor care, spre surprinderea noastră, au început să devină foarte receptivi atunci când ne-au văzut siguri pe noi. Cum la inceput colega noastra care filma statea si observa încercările noastre aparent  eșuate, spre sfârsit un singur cameraman nu mai era suficient... 

Workshop cu Liceul Tehnologic Tătăruși

   

       În cadrul proiectului Euroscola, deoarece aveam nevoie de cât mai multe opinii diferite asupra lipsei locurilor de muncă în rândul tinerilor, ne-am decis să organizăm un workshop cu persoane din mediul rural. Astfel, i-am invitat pe elevii Liceului Tehnologic Tătăruși, asistați de doamna director adjunct Violeta Climinte și de domnul profesor Ion Ghiban. Ne-am întâlnit cu aceștia în sala Smart Classroom a Colegiului “Costache Negruzzi” pentru a le prezenta rolul Parlamentului European și al proceselor legislative ale acestui, pentru a le descrie proiectul nostru și pentru a afla ce soluțiile lor pentru problema șomajului tinerilor, care afectează toată Europa.

Interviu cu
d-na prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General

     

  Beneficiind pe tot parcursul desfășurării proiectului de susținerea Inspectoratului Școlar Județean Iași, am realizat un interviu cu doamna Inspector Școlar General Camelia Gavrilă, în cadrul căruia am putut afla care sunt prioritățile de reformă ale sistemului educațional din România, precum și care sunt modalitățile prin care recomandările Uniunii Europene sunt deja implementate la nivel național și județean.

Totodată, întâlnirea cu doamna Inspector s-a dovedit a fi o experiență inițiatică, membrii echipei care au realizat interviul având pentru prima dată oportunitatea de a se situa în dialog direct cu un reprezentant al autorităților din domeniul educațional. 

 

Interviuri cu angajatori

     

  Deoarece economia este cea care contribuie în modul cel mai semnificativ la crearea de locuri de muncă, și în consecință, la angajarea tinerilor, am încercat să aflam de la sursă, de la angajatorii înșiși, care sunt măsurile care ar putea contribui la o mai bună absorbție a tinerilor pe piața muncii, precum și care este situația actuală. 

Interviurile cu angajatorii s-au dovedit a fi extrem de utile pentru membrii echipei, deoarece le-au oferit oportunitatea de a înțelege și această perspectivă aspura problemei șomajului. 

 

Interviu cu Adriana Sîrghie, 
purtător de cuvânt AJOFM Iași

     

  Desfășurat într-un mediu formal, la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Iași, interviul cu doamna Adriana Sărghie a oferit membrilor echipei o perspectivă concretă asupra situației angajării tinerilor în județul Iași, precum și asupra oportunităților pe care le oferă agenția tinerilor absolvenți. 

 

De asemenea, am discutat despre implementarea programului EURES in România precum  și despre efctele benefice ale mobilității forței de muncă în spațiul Uniunii Europene. 

 

Participare la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

     

  Invitați de AJOFM, membrii echipei au participat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată pe 26 septembrie, ocazie cu care au discutat deopotrivă cu studenți aflați în căutarea unui loc de muncă, absolvenți ai unor instituții de învățământ și angajatorii care expuneau oferta de locuri de muncă. În cadrul acestul eveniment, elevii au lucrat ca o adevărată echipă, împărțindu-și sarcini și chestinând potențialii angjați și angajatori astfel încât să afle. și de la aceștia, care ar fi soluțiile pentru problema șomajului ridicat în rândul tinerilor. 

 

Lucrările Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale

     

  Analizând propunerea legislativă, o parte din membrii echipei s-au reunit în cadrul Comisiei, asumându-și rolul de a dezbate și a redacta raportul aspura acesteia. Momente de concentrare împletite cu momente de relaxare, dar si lucru în echipă au făcut din aceste întâlniri un prilej de reflectie asupra problemelor luate în discuție. 

 

Simularea dezbaterii parlamentare

     

  Punctul culminant al proiectului nostru, simularea dezbaterii parlamentare asupra propunerii legislative Împreună pentru tinerii Europei. Apel la acțiune pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor (COM/2013/0447 final), a fost pregătită intens, în cele mai mici detalii. 

De la discuțiile cu tinerii, cu angajatorii, cu autoritățile, la documentarea asupra procedurilor parlamentare, la discuțiile privind grupurile politice,  la vizionarea sedintelor plenare din Parlamentul European și studierea atentă a felului în care se desfășoară procesul decizional, al tehnicilor de argumentare si persuasiune, am reusit să ne asumăm rolul de europarlamentari cu desăvârșire, în speranța ca într-o zi, vom reusi sa fim cu adevarat reprezentantii României in Parlamentul European. 

Sesiune de diseminare 

     

 Dezbaterea pentru disemniarea activităților din cadrul proiectului Euroscola realizat de elevii de la Colegiul Costache Negruzii a reprezentat încununarea activităților desfășurate pe parcursul celor cinci luni de la lansare. Am avut ocazia de a împărtăși din experiențele noastre elevilor participanți și am avut ocazia de a ne face cunoscută, odată în plus implicarea și seriozitatea cu care ne-am ocupat de acest proiect. 

bottom of page