top of page

Interviu cu prof. dr. Camelia Gavrilă

Inspector Școlar General al județului Iași

 

Întrebări:

 

 

1. Unul dintre obiectivele proiectului nostru este dezbaterea Apelului la acţiune pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, realizat de Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor, din cadrul Parlamentului European. În conţinutul acestuia, recomadările specifice adresate României sunt :

 

  • să accelereze reformele în domeniul învățământului și al formării profesionale și tehnice.

  • să pună în aplicare o strategie națională cu privire la fenomenul părăsirii timpurii a școlii, punând  accentul pe îmbunătățirea accesului copiilor preșcolari, inclusiv al romilor, la o educație de calitate.

Care sunt măsurile ce consideraţi că ar putea fi adoptate, în vederea implementării eficiente a acestor recomandări?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. În cadrul proiectului pe care îl desfăşurăm în şcoala noastră, am realizat un workshop împreună cu un liceu tehnologic din mediul rural, în încercarea de a identifica, măcar parţial, problemele pe care tinerii le întâmpină în orientarea vocaţională precum şi cele raportate la  perspectiva angajării, ca urmare a absolvirii unei astfel de instituţii de învăţământ.

 

Consideraţi că măsurile recent aduse în atenţia opiniei publice, de reorganizare a învăţământului profesional, ar contribui la creşterea ratei de angajare a tinerilor absolvenţiât în România cât şi pe plan european? În ce fel?

 

 

 

 

3. Ştim că în judeţul Iaşi există deja o tradiţie a desfăşurării proiectelor europene, care antrenează  un număr destul de mare de elevi din învăţământul preuniversitar.

 

În ce măsură aţi constatat că participarea elevilor în astfel de programe îi ajută, mai târziu, în integrarea pe piaţa muncii

 

 

 

bottom of page